Vína, whisky i známky mohou být skvělou investicí

Vína, whisky i známky mohou být skvělou investicí

V minulém článku jsme si představili tři základní typy investorů, mezi které možná patříte i vy. Neznamená to totiž, že musíte nutně investovat vysoké částky, ale že menší či větší investice už jste uskutečnili.

A i kdyby ne, pojďte se podívat na investice z pohledu současné situace i možností, které můžete využít i vy.

Proč právě investice a právě v této době?

Protože Česko v roce 2020 zažilo největší znehodnocení peněz od roku 2012 a to kvůli vysoké míře inflace. Peníze schované doma pod polštářem nebo na běžným účtech díky tomu výrazně ztratily na hodnotě.

Situace se samozřejmě podepsala i na investičních trzích a klasických investičních fondech a spousta (nejen začínajících) investorů zažila velké zklamání. Přesto nebo právě proto je vhodný čas se teď porozhlédnout po nových investičních příležitostech a peníze zhodnotit jinak, než uložením na spořící účet.

Jaké jsou možnosti?

Je jich relativně dost, i když samozřejmě velmi závisí na tom, kolik peněz můžete investovat. Zajímavé investice totiž nemusí být v řádech statisíců korun. Můžete investovat třeba do poštovních známek, mincí, vína nebo dokonce i whisky.

Například největší zhodnocení za posledních deset let měly mince. Až 193 procent. Za nimi následují auta a některé akcie (zhodnocení kolem 162 procent) a také umění (142 procent). Zhodnocení o více než 100 procent ještě za posledních deset let nastalo u vína, whisky, barevných diamantů a šperků.

Překvapivě se však za poslední rok nijak výrazněji nezhodnotilo zlato, ale je pravda, že jeho cena a zhodnocení vzrůstaly výrazně v předchozích letech.

Velmi zajímavé investice mohou být do známek

Zkuste začít investovat právě do nich. Nemusíte hned kupovat vzácné kusy modrých mauritiů, pro začátek můžete investovat třeba jen kolem dvaceti tisíc korun. Do této cenové kategorie patří například některé rakouské známky z konce monarchie nebo také známky První republiky.

Například hodnota série známek označených jako 3h-1K z roku 1916 vzrostla v roce 2020 z 16 tisíc na 24 tisíc korun. To už je opravdu solidní zhodnocení.

Investovat do poštovních známek tak mohou zkusit i začátečníci. Stačí sledovat výsledky aukcí českých filatelistických firem. Některé tyto firmy také rádi začínajícím investorům poradí. Případně se můžete přímo obrátit na specialisty z oboru.

Výhodou investování do známek je totiž jejich dlouhodobý cenový růst a relativně snadná dostupnost i v různých cenových kategoriích. Jen loni se na českém filatelistickém trhu zobchodovaly známky za 800 milionů korun a na tom světovém to bývá za jediný rok až kolem 15 miliard dolarů.

Nebo začněte s alkoholem

Nemyslím tím, abyste začali pít ve velkém, ale například víno nebo whisky mohou být také velmi slušnými investicemi. I v Česku už několik let fungují specializované fondy na investování právě do vína nebo třeba i whisky. Jen je potřeba počítat  s vyšší vstupní investicí. V řádech spíše ke sta tisícům korun i více.

Výhodou těchto produktů je to, že při pečlivém výběru a skladování dokážou uchovat nejen svoji hodnotu proti inflaci, ale skutečně reálně zhodnotí vámi vložené peníze. Některé z fondů zaznamenaly loni roční výnos až 6,2 procenta. Ze zahraničí takové hodnoty potvrzuje i londýnská burza Liv-ex, která tvoří středobod investování do vína.

Případně se podívejte po investicích do mincí, umění nebo starých aut a uvidíte, že jde najít cesta, jak investovat i mimo akciové trhy, a ještě se těšit z příjemného zhodnocení svých peněz.

Důležité je připomenout, že do netradičních investic patří kvůli vysokému riziku a nízké likviditě jenom peníze, o které si můžete dovolit přijít. Vaše hlavní investiční portfolio by mělo být vytvořeno na základě pečlivě zpracovaného finančního plánu.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Pět užitečných tipů pro vaši peněženku

zpracováním osobních údajů