Investování může být i pro vás. Dejte si však pozor na emoce a správné načasování

Investování může být i pro vás. Dejte si však pozor na emoce a správné načasování

Možná už patříte mezi zkušené investory a nebo máte s investicemi nějaké zkušenosti. Možná ale teprve přemýšlíte, jestli už není ten správný čas se porozhlédnout po akciích, podílových fondech a dalších investičních příležitostech. Ale stále vás něco brzdí.

Pojďte zjistit, jakým způsobem správné načasování a také emocionální přístup ovlivňují výnosy z investic. Třeba vás to ani nikdy nenapadlo, ale oba faktory mohou být stěžejní pro váš úspěch. Nebo naopak neúspěch.

Když trhy rostou nebo padají

Většina z nás má tendenci investovat v době, kdy trhy rostou. Vypadá to, že je to dobrý nápad, když se vše zvedá. Podvědomě, právě na té emocionální úrovni, máme totiž pocit, že když se hladina zvedá a „lodě jsou nahoře“, je nejlepší čas pro investici. A taky, že je to finančně nejbezpečnější. Jenže právě v tu dobu bývají taky ceny akcií a dalších investičních produktů nejvyšší.

A navíc po růstu téměř vždy následuje i propad. Někdy rychlý a strmý, jindy pozvolný a dlouhodobý. V takových chvílích velká část menších investorů zpanikaří a začne rychle prodávat. Tohle chování je zcela přirozené, ale u investování se rozhodně nevyplácí.

Je totiž úplně běžné, že trhy mění směr a někdy se skutečně chovají jako lodě. V případě velkých výkyvů jsou jako lodě na rozbouřeném moři. Právě tehdy se na investičních trzích nejvíc kupuje a také, a to především, prodává. Jenže prodávat svoje investiční portfolio, když jsou „lodě dole”, není nejlepší řešení. Spíš naopak - vhodnější je nakupování.

Má smysl si investování načasovat?

Ano i ne. Pokud dáte na svoje strachy a budete se řídit emocemi a výkyvy trhu, je pravděpodobné, že budete nakupovat a prodávat ve špatný čas a rozhodně se finanční úspěch nedostaví. Samozřejmě se najdou i takoví, kteří nákup a prodej i v turbulentních časech zvládnou přes případné nepříjemné emoce nebo velké nadšení na jedničku a vydělají slušné peníze. Ale takových je většinou jen pár.

Z dlouhodobého hlediska totiž tato strategie většinou nefunguje. Lepší je si rozplánovat investice v určitém časovém horizontu a pravidelně investovat. Bez emocí a velkého přihlížení k výkyvům trhu.

Pravidelné investování bývá obvykle nejvhodnějším řešením

Pokud si vyberete investování podle předem nastaveného plánu, promyslete si nejprve už zmíněný časový horizont pro své investice i svůj investiční cíl. A pak se svého plánu držte. Vyhnete se tak chybně načasovaným investicím nebo vyrovnáte “chyby” z těch jednorázových nebo “nepovedených”. 

Samozřejmě to neznamená, že vždy budete v plusu, ale při pravidelných vkladech máte z dlouhodobého hlediska větší šanci získat kladné výnosy než při nárazových investicích podle pohybů na trhu. 

Základní investiční rada proto zní: „Buďte trpěliví. A při investování se nerozhodujte jen na základě aktuálních výkyvů trhu, ale na základě svého investičního cíle.“ A pokud vůbec nevíte, jak si ho stanovit a kde vlastně začít, ozvěte se mi. Podíváme se na vaše možnosti a plán pravidelného investování spolu.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Pět užitečných tipů pro vaši peněženku

zpracováním osobních údajů